Tuesday, October 28, 2008

cerita tentang jam dering dan lelaki yang macam...

it was around 12 o'clock in the afternoon, Sunday, 26th October 2008 and all of a sudden, the alarm clock on my handphone set off, playing Greeting by Sony Ericsson. i was in the middle of a discussion for Problem Based Learning (PBL) session. apa lagi... gelak sakan lah budak2 ni! mentang2 aku lupa 'off' alarm clock yang untuk pukul 12 tengah hari punya (my alarm clock is turned on for 5 times/day). they made theories on something like... that is when i wake up everyday.


hari ini... sekali lagi... terlupa tutup alarm clock untuk waktu yang hampir sama dan berjaya memalukan diri sendiri dengan suksesnya T_T kali ini pukul 12.10 tengah hari pula. wahhh, syoknya si Yue Ming yang tak dinafikan ke'lawa'annya dan kesetiaan terhadap teman wanitanya serta mempunya perangai yang sangat kontra dengan raut wajahnya lol, gelakkan aku, sampai sempat buat lawak dan anda yang diluar sana pasti sudah tahu... si 'best dental student 07/08' ni bukannya senang melawak dengan orang. menakutkan sungguh. apa lagi entah perangai dia yang aku tak pernah nampak dan hanya menunggu untuk terkantoi apabila dia tak berjaya mengawal emosi dan gagal 'nampak cool'.


J-Pop yang sangat chumil hari ini macam sudah tahu. oh oh oh, habislah aku.


cerita pukul 9.30malam +



i was about to drop Adrian, Beh, and Renming at their hostel after beraya sakan at Kila's house, just to hear from Yanti that she met an accident. it was Ain Sab who was driving her. so, we rushed to the 'crime scene' (hahahah). it was just a small scratch on both Ain and another lady's cars. things are supposed to be easy without too much of emotions involved, but uhm... i'll leave the rest to imagination.


anyhoo, then, the lady started to call this and that guy and next, all i know was about 4-5 men suddenly surrounded us. i believe that's a form of intimidation. thank God, Amin and some other guys suddenly appeared from nowhere, giving me a feeling of security. i decided to ignore that lady since no progress was made and she was angry and afraid in the same time. so, i talked to her elder brother instead. yaddah yaddah and Alhamdulillah, he was convinced that the fault didn't lie on us. i nagged a bit and he finally asked me the things that we want in return.


"Saya nak nombor telefon, nombor IC, IC sebenar, dan plat kereta", was all i asked for. initially, he hesitated on giving his IC number untill a bit of nagging and he gave out everything except for showing his IC as a proof. he kept repeating the words "pekerja PPSK" and "USM". suddenly, the words, "Dua-dua perempuan, dua-dua tak faham/tahu" came out and i was ticked off. i had to blame myself for losing control of myself as i said, "Encik cuba cakap yang kami perempuan, jadi kali tak tahu apa-apa tentang kereta semua ni ke?", and he denied (duh!). the thing is... yeah, the scratch was quite small, but quite deep nevertheless. polishing and whatsoever it might be required to restore the original look of the car might cost RM100+ just from my experience... and uhm... we're not at the age at which we can be very generous yet. money means a lot to us, duh.


in the end, i resorted to calling Umi to consult about this. Umi's answer was, "Tengok IC", just as i predicted. passed the handphone to that man and he showed us his IC (FINALLY!!!). then, he settled things with Ain Sab according to some terms that i decided on. last but not least, i tried to apologize to that man for all my wrongdoings (ada punya) only to find that man stopping me before i get the chance to say, "Maaf" (i guess he was annoyed after whatever Umi said to him), and i bla bla bla, and i apologized to everybody. tak berkat kalau kita aniaya orang.


i'm bothered by the favour, i can't deny that, but it gives me experience. i'm feeling guilty for pointing out certain laws that had been learnt during driving lessons which in a way might make that lady feel sumhow belittled, but i'm very sure that things had to be done that way to avoid further worthless arguements which are based on baseless accusations. i finally have to agree that men are more rational during critical times.

Friday, October 24, 2008

testosterone overload??

regardless of how boyish i am, i am still Nur Zahirah and not Nur Zahir. i wish some people would understand that :( a few misspoken words could still wound me. a few disregarded actions could still leave me all confused.

change of subject

thank God, i've found my ATM card :D Alhamdulillah, Alhamdulillah, Astaghfirullah. (Astaghfirullah for all the cussings, etc) only Allah knows how troubled i was when dear ATM card was away. 600km+ from home and had to live as a 'parasit berjaya', clinging to roommates untill 1.00am, yesterday. puas si Andi Rauf, Jijah, n Yah gelak. cest. bersyukur sungguh aku. cari punya cari, rupa-rupanya dear Maybank ATM card bersembunyi dalam attendance form yang juga berwarna kuning hitam.

i wonder why i cuss so much nowadays (-_-") ain't good... ain't good at all.

p/s: i had to write Rauf's name as Andi Rauf since many complained not knowing who Rauf is. Rauf = Andi. ok? ada paham sekarang?

updated at 4.03am, 25th October 2008

SELAMAT HARI JADI KE-24 KEPADA KAKAKKU YANG SEORANG, WANI!

in a very good mood after jamming The Wonders' That Thing You Do. aku suka lagu itu :D kerana boleh goyang-goyang kepala ke kiri ke kanan sambil main bassnya :D dan boleh enjoy bunyi drum mainan si Andi Rauf :{o dan boleh marah si Onn bila dia mengadu tangan cramp main chords yang perlukan 'bar' hahaaaa

Monday, October 20, 2008

apa akan jadi kalau aku tutup mata?



guess what? friends and i won't be joining the botb because... all of us forgot to register. lmao. i'm not sure to who should i put the blame, but i'm very sure that there's no use doing so. nevertheless, i sense some guilty in me towards them -_- God knows best, or else i might be humiliating myself if i were to join the event with only 2 days of practice.



haa... it's 4.43am already and my eyes are still wide open. a little bit lightheaded. i should be sleeping but i'm not and class will be in 5 hours only -_-"



apa-apa pun, 2 hari lepas, sekali dengan budak-budak dental, kami pergi beraya ke rumah Yan & Yanti :) akhirnya~ bukan makanan restoran, warong, atau kafe, tetapi makanan yang dimasak dengan penuh kasih sayang (AH CHEY!!!!)! beraya dari tengah hari ke tengah malam. kami beraya di Tesco juga :D beraya makan sushi :D sushi yang terlebih cuka T_T kamu tau... aku rindu Sushi King T_T



eh chop... letak satu gambar yang diambil 2kali untuk menghasilkan efek yang dikehendaki tuannya.


ah haaa~ di saat kami tersesat :P

Saturday, October 18, 2008

untuk...? (karangan paling panjang mungkin)

kamu tahu... aku bingungnya nggak tanggung. apa mereka ikhlas? barangkali mereka bercakap-cakap belakang aku? tidak berhenti-henti aku coba mengagak. kamu tahu... selalu aja fikiran dan perasaan bisa terpapar di wajah pemiliknya. apa sukar untuk kamu mahu berterus-terang. buruk baikku memang patut ku tahu.



-------- ok, mood change~



baiklah. hari ini ada sedikit depresi. aku pun tak faham kenapa -_- siap sudah majlis hari raya anjuran Persatuan Sains Pergigian (PSG) - boleh dikatakan satu kejayaan, Alhamdulillah, tetapi yang peliknya, sebaik sahaja tamat majlis tu, rasa sedih melanda hati. bukan... bukan... bukan rasa sedih kerana ia tamat, tetapi rasa sedih dan gundah kerana perkara lain. aku sendiri tak berapa pasti mengapa.

oleh sebab itu, kasihan Jijah diheretku ke Pantai Cahaya Bulan untuk menenangkan fikiran. lain yang dirancang, lain pula yang terjadi. fikiran makin kabut. tiba-tiba sahaja teringat betapa seronoknya hati ketika percutian bersama coursemates di Pulau Perhentian. betapa lapangnya hati aku ketika itu... dan betapa kabutnya hati aku sekarang.


--------- sekali lagi, mood change


kata-kata yang 'injurious' kepada telingaku itu ada yang terhambur kerana kadang-kadang menghabiskan masa dengan kawan-kawan lelaki yang jujurnya berlaku hanya kerana aku lebih selesa dengan mereka dan ada urusan penting yang harus dilakukan. jujur aku katakan, aku tiada niat lain baik 'mencapap', 'menggatal', mahupun 'mengada' seperti ada segelintir yang terdetik dalam hati mereka.


kalau ada yang terus-terang menanya aku, "Kenapa tidak lepak dengan kawan perempuan aja?", maka, akan aku jawab bahawa aku memang dari kecil lagi lebih selesa dan rapat dengan abang yang agak abusive ketika itu (haha), adik lelaki, dan Ayah. aku pun tak berapa dibentuk untuk menjadi seorang yang ladylike. kanak-kanak perempuan yang chumil semasa kecil sibuk main masak-masak, sikat rambut anak patung, main nikah-nikah. aku pula sibuk menggunting rambut anak patung, tolong ayah mengecat dan membaiki apa-apa yang patut, drilling sana sini, wiring itu ini, cabut skru, belajar pakai komputer dari umur 4 tahun. budak-budak duduk dapur, aku duduk atas pokok mangga yang aku sendiri terpaksa trim dua kali setahun. aku pun tak faham kenapa aku yang selalu jadi mangsa untuk membaiki itu ini dan mengapa bukan abang aku yang buat semua itu. sehingga kini... keadaan kekal sama. aku masih lebih selesa dengan mereka.


aku pun dah biasa dididik dengan cara keras. "learn the hard way", omputeh kata. cakap sajalah apa yang tak pernah Ayah pakai hinggap di badan aku? rotan? kepala tali pinggang? batang penyapu? kepala tongkat? semua pun pernah. bila lihat parut kulit yang pecah berdarah dirotan Ayah dulu, ingatan kembali menjadi segar. aku tahu, ramai yang tak setuju dengan cara Ayah, tapi, secara jujurnya, aku bersyukur semuanya berlaku. apabila melihat orang sekeliling aku yang pelbagai ragamnya yang aku sendiri tak senangi, aku menjadi faham akan niat Ayah. bukan untuk melepaskan geram, tetapi untuk mengajar aku yang memang super duper keras kepala dulu. orang lain mana sanggup layan kerenah aku. lol.


jujur juga aku katakan... aku rindu Umi dan Ayah. dapat jumpa mereka untuk 2 hari sahaja semasa cuti raya yang baru lepas (considering the fact that i rarely come home and both of them are always away for work). aku bukan jenis expressive bila bercakap tentang sayang. aku tak mudah cakap, "i love you, Umi & Ayah" pada mereka. nak cakap macam tu pun tergagap-gagap. nak tulis dalam SMS pun teragak-agak. aku kekok bila mereka cium pipi atau dahiku. cara yang aku boleh tunjuk rasa sayang cuma... duduk di rumah selama yang mungkin bila diorang ada, cabut uban Ayah, urut Ayah bila dia bawa kereta, duduk sebelah Ayah bila dia balik dari pejabat dan bincang isu-isu semasa (ini kelakar sikit) dan agama, baiki barang-barang bila Umi suruh, dengar luahan Umi samada sedih atau gembira, doakan kebaikan mereka.


akhirnya, aku mengaku... aku berasa tertekan dan aku tak pasti pada siapa bolehku berpaling.

Wednesday, October 15, 2008

hey hey hey

oh oh oh, played around using Adobe Photoshop, and tried to colour my drawings. i'm seriously a noob at this T_T and uhm... came up with...


caption : drawn ages ago during lecture. there's supposed to be a guy standing beside her, but it was too hard to colour him up, so... i erased him.


caption : this is my very first attempt. inspired by Kishie (only the hair and the shirt lol) and uhm... this artwork is very sketchy here and there.

Tuesday, October 14, 2008

i know

"bzzzzttt bzzzttt", the sound of the handpiece gave me a headache just now, not to mention the smell. filling on tooth 27 was done well today :) Alhamdulillah. previous session was worse. guess what? i burnt a tooth model while trying to polish it. patutlah berasap semacam dan bau hangit ja! gigi hitam berkilat lawa gaya mutu keunggulan.


yesterday's performance was alright. a few glitches here and there, but overall it was fun for me :) makasih rauf n onn for giving all of us a good show although it was you guys' 1st performance... in front of ~700 people. you got balls O_O ah haha


wore some make up yesterday and put on more feminine clothings, and uhm... ada kena gelak sikit... ada kena ambil gambar sikit... ada kena comment sikit... ada kena whatsoever-shiznit-it-should-be. makes up the very reason i prefer to make myself look as simple as possible while in the university... but not selekeh, hopefully. nampaknya... budak-budak ni memang tak tahu aku yang version Subang. (*-*)


k, babe, batuk menjadi-jadi, idea melimpah tak tertype lagi. selamat malam ;)

Friday, October 10, 2008

catch one star and give it to...




there u go, Wani. aku sememangnya adik yang terlampau baik. lol.


anyhoo, today, health worsen again. first, the culprit went to my tonsils. next, it attacked the nose. then, the trachea. now i'm living happily with it, having otorhinolarynx infection ;)experiencing palpation, shortness of breath, sweat, presyncope, and productive cough. now... how shall i diagnose myself? roommate said i emitted weird sounds loudly during sleep yesterday. maaf, roommatesku T_T aku tak henti-henti menyusahkan kamu berdua.


anyhoo, i was thinking of naming my car. my guitar was named as Gitaku already. straight forward was my motive. i shall name my car as Kuruma. hahaha, straight forward again. 'kuruma' is car in Japanese language.


i guess i should get more rest. they are right.


ah, yeah, another cousin flew to Egypt 4 days before. all the best, Zahrah!

Sunday, October 5, 2008

God's gifts come in many forms

one step out of the automatic door and there's that pair of glinting God's gifts....... :) that beats Paracetamol for my fever.