Thursday, October 15, 2009

relax, take it easy

"Mung keno suko lebih sikit, Z", kata Remy. "Acu mu bangun tidur ja senyum selalu", sambungnya sambil menarik penjuru mulutnya dengan jari supaya mukanya nampak seperti sedang senyum. "Aku rasa mung fikir banyak sangat ni", sambut Matming pula. Raut wajahnya antara nak senyum atau tak, saya pun tak pasti. Hatiku pula menjawab, "Photographic memory membuatkan aku sangat sukar untuk melupakan suatu 'scene' itu. Tapi, ada seronoknya ada photographic memory. Senang baca dan hafal nota". Keras pula hati ini, tapi ya... sebelum ini, photographic memory aku sangat kuat. Jadi, apa-apa event yang signifikan sangat senang untuk muncul semula dalam fikiran. Mengikut kajian, orang yang mempunyai photographic memory sememangnya berisiko tinggi untuk mendapat depresi.


"Z... cuba mung buat ke aku benda tu", Roy said, asking me to repeat one of my self-inflicted injuries on him. "Kenapa kau rasa aku pendam semua fikiran ini? Sebab aku tak mahu tengok kalian risau. Kalau itu pun aku tak dapat tanggung, apatah lagi cuba cederakan kawan sendiri", my heart complained.


"Z, you're not alone, okay?", Kucheng repeatedly said to me. Yes, Kucheng, I now know that... although I'm a little hurt that I'm hearing almost nothing from the people I grew up with :'( But it's okay. I have the rest now in my life. "Kau kena stop depend on parents kau untuk buat kau happylah, Z. You have to start living for yourself", Wiki scolded me. "Tapi... aku cuma mahu yang terbaik untuk Umi and Ayah. Macam mana kalau silap-silap, aku jadi anak derhaka? Astaghfirullah...", my heart said. Mungkin seumur hidup sentiasa cuba impress mereka.


In the meantime, I really need time to calm myself down. I know I need to change myself about certain things, but... right now, I can't really accept any pressure without retalliating. Insya Allah, with time.


I think I need to get antiemetics soon. I keep vomiting out the food that I ate. Rosaklah lama-lama gigi aku kena jus gastrik. Mwuu...

No comments: