Monday, February 1, 2010

bereavement

Listen to Hijjaz's Kau Sahabat Kau Teman song and the content of this entry will be clear to you.


Aku dengar Al-I'tirof (Zikir Taubat) oleh Haddad Alwi (ada version Raihan juga) aku menangis. Aku dengar lagu Hijjaz ni aku menangis. Aku dengar nasyeed Kasih Sayang oleh Raihan pun aku menangis. Itulah, dah kata dah, lepas aku kena major depressive disorder, aku jadi cengeng, walaupun aku sudah pulih sekarang. Ada yang kata tak boleh menangisi pemergian seseorang. Ada yang kata boleh. Rasulullah (s.a.w) pun pernah menitiskan air mata ketika Saad bin Ubadah meninggal dunia mengikut hadis riwayat Al-Bukhari. I find this blog post very helpful for now and in the future. Thus, cry... cry when your heart feels sad. As long as you don't act histrionically and against syari'ah, then things should be okay...


A hadith I'd like to remind myself of :


"'Tingkat berat ringannya ujian disesuaikan dengan kedudukan manusia itu sendiri. Orang yang sangat banyak mendapatkan ujian itu adalah para nabi, kemudian baru orang yang lebih dekat derajatnya kepada mereka berurutan secara bertingkat. Orang diuji menurut tingkat ketaatan kepada agamanya. (HR Turmudzi)."


I'm not a very good person, I'll have to admit. I have my own evil desires. I fell a few times. Sometimes I crawled for a long time (but that doesn't mean I can retaliate back to our Ultimate Creator) but Allah willed it, I stood up again, finding myself stronger than I was, most of the time. Thank You, Allah.


Recalling back something that was said by a good friend, "Z, awak kena faham... mungkin Allah beri ujian-ujian sebesar ini ke atas awak sebab Dia lebih mengetahui sejauh mana awak boleh tanggung. Kalau ujian macam ni kena dekat kita instead, mungkin lagi teruk keadaannya. Allah sayangkan awak, Z...". Mungkin... mungkin... Wallahua'lam.

3 comments:

Elly Elinna said...

your good friend, was kinda right. insyaAllah.

zahirah ardy said...

she's my roommate hoho~

FurBall said...

jejeje~