Thursday, January 13, 2011

patient gua panggil gua mak. jadah? juadah? juadah pembuka selera.

Semalam saya telah mendapat pengajaran yang sangat penting - JANGAN PANGGIL DUA PESAKIT DALAM SATU SESI JIKA TIDAK TAHU APA YANG SEBENARNYA MENUNGGU KITA. I initially intended to call a patient just for an examination and diagnosis session yesterday and my second patient would be for the same purpose too. Every treatment should always start with an examination and diagnosis session first. Indeed, never simply discharge a patient if he/she is in pain. Simple common sense and yet I forgot this essential point. I felt terribly stupid and guilty towards my second patient. Thank God my colleague was in need of another patient. So I had to refer her to my colleague. It was my first time and should be the last one too if I can avoid it in the future. My whole afternoon felt gloomy :( Not to be repeated in the future, Zahirah! NEVAAA!!! Mampuslah tak pernah jadi macam ni ke tak sebelum ni, yang penting, sekali dah jadi jangan jadi lagi. Rosak reputasi bersihku.


So last week was somewhat dedicated to treating my medical counterparts (unintentionally) and now they all call me 'mother/mom/madam/puan/mak'. Jadah? I already look like a thirty-year old lady and to have people addressing me in such way. Others would think I'm married! Gahhhh!! Ah biarlah. Witnessing the aftermath is priceless! Tapi kalau gua nampak karang gigi lu naik balik, siap la gua tenyeh-tenyeh scaler tu mercilessly bak kata pakar periodontik kami, Dr Akram Hassan, "Biar diorang takut sikit". Ngeh ngeh. Gurau saja... ya ka gurau? Ya kut... I don't want a trip to the dentist becomes a traumatic event for anyone, but I don't want history to repeat itself too.


Next week will be oral surgery week, insya Allah. Time to flex these muscles! (Padahal lemak saja yang sibuk terhayun-hayun bawah tangan ni)

3 comments:

Anonymous said...

jiwa smart Ban Ryan:

haha..ak suka post ni...bravo2..tp bila pk balik ni yg x mau g jumpa mama nk wat follow up nex week ni..haha..gerun rase nye..btw,nk floss free,skali klu ade misi2 or Dr comey..jgn lupe..haha..

Ryfo said...

haha aku pn suka post ni.chill!

zahirah ardy said...

Bal, kau takmau blog ka? nak muntah aku baca 'jiwa smart Ban Ryan'. ngada la kau x nk follow up. no floss for u mcm tu. jaga la elok2. bsides aku bukan sadis k, xda la enjoy tgk orang sakit. cuma amused dgn reaction kau kdg2 LOL. misi sni smua above 25 la, boleh aku refer sore ko mung.


yea, Riff, aku perlu chill T_T